Història
Dècades de compromís amb els infants i l’esport
El CEEB és avui una realitat que va plantar la seva llavor fa més de 40 anys. Concretament, l’any 1977, un grup d’escoles van decidir organitzar, entre elles, l’activitat esportiva de les escoles de Barcelona que generaven per allunyar-se del que havia estat fent fins en aquell moment la Falange Española.
Neix l’Institut Català de l’Educació Física i de l’Esport Escolar. L’any 1978 es constitueix formalment, integrat per un grapat d’escoles i centres educatius: Escolapis de Sarrià, Escola Aula, Jesús-Maria Claudina Thévenet, CN Pare Poveda, AE La Jota, ETP Clot, FAPAC, Col·legi Casp, La Salle Gràcia, Col·legi Viaró, CN Caixa de Pensions, CN Pere Vila, Escola Salesians de Sant Josep, Sagrat Cor Diputació, CN Torres i Bages, Col·legi Companyia de Santa Teresa, CN Seguidilla, Bosco Meridiana, Col·legi Sant Miquel, CN La Muñeira, CN Cardenal Cisneros, Corazonistas, EPP Diputació, Pare Manyanet, Col·legi-Acadèmia Alpe, La Farga, La Salle Bonanova, Scala Dei, CN Mio Cid, AE La Sardana, Col·legi Claret, Sagrat Cor Vallvidrera, IPSI, Llars Mundet, Sant Medir, Col·legi Virolai, Sant Josep Oriol, La Salle Congrés, Betània Patmos, Jesús Maria Sant Gervasi, Sant Ignasi, Estudios Generales Luis Vives, La Salle Comtal, Sant Gabriel, Sant Adrià, Acadèmia Avellaneda, Escola Formació JA Girona, ENB Joanot Martorell, Liceo Francés, Escoles Franceses, J. Thalabot, Sant
Estanislao de Kostka, Col·legi Lestonnac, CN Pérez Sala, Federació INP, CE Voramar i Federació de Pares d’Alumnes d’EGB. La seva primera seu era al carrer Llúria de Barcelona, en un local cedit per les Joventuts
Carmelites.
Posteriorment, l’ICEFEE es converteix en el CEEB (Consell de l’Esport Escolar de Barcelona) i s’inscriu oficialment a l’acabada de crear Secretaria General de l’Esport, el 8 de desembre de 1981. La vocació i l’objecte del CEEB des de bon principi és regular, organitzar i promoure la pràctica esportiva dins de l’àmbit escolar de la ciutat, prioritzant els valors educatius i formatius de la pràctica esportiva. Ja a l’inici de la dècada dels 90, el CEEB adapta els seus estatuts al Decret regulador de Consells Esportius de la Generalitat. L’especificitat d’El Consell de l’Esport Escolar de Barcelona queda palesa en les disposicions addicionals del Decret, on es reconeix el CEEB com l’ens que regula l’esport escolar – de la ciutat. Era el 8 d’octubre de 1990. Des d’aleshores, el CEEB ha crescut de manera exponencial amb els seus dos darrers presidents: Joan Durà i, des de l’any 2008, Jaume Mora, qui, amb la seva junta directiva i el seu equip de treball, ha donat un impuls a l’entitat fins a convertir-la en referent a molts nivells.
Un moment d’absoluta transcendència del CEEB va ser el canvi de seu social. El setembre del 2010, el CEEB abandona les històriques dependències del c. Maignon, on van dur a terme la seva activitat durant molts anys, i es trasllada a la seva casa d’avui: el CEM La Mar Bella.
L’acord amb l’Ajuntament de Barcelona per passar a ser l’operador d’aquesta magnífica instal·lació permet multiplicar les potencialitats des del primer dia i projectar, amb diferents plans, el futur del qual és ja la casa de l’esport escolar de la ciutat. Per al Consell, és el salt del segle XX al segle XXI.
És clar que la realitat no s’atura aquí. El CEEB té projectes, en alguns casos, certament ambiciosos.., plataformes per projectar el nostre àmbit d’acció internacionalment i també en l’entorn local, és clar. I mantenir una més àmplia relació amb el món cultural.
Això sí, sense renunciar mai a la permanent referència i objectiu del Consell:
Servir l’esport i servir-se’n perquè els nostres joves puguin créixer en
un marc millor i amb uns fonaments més resistents, amb esperit crític i
compromès. Un treball que avui abraça a més de 45.000 nens, nenes i
joves, més de 500 escoles i entitats esportives, més de 500 tutors de
joc, … El que avui conforma la Gran família del CEEB. Ocupada en afrontar el futur amb tres perspectives cabdals:
– La perspectiva de gènere.
– La voluntat inclusiva
– El compromís amb la sostenibilitat
Aquesta és la filosofia que impregna el treball i la referència permanent de tots i totes.